First Flush Theefestival

First Flush Theefestival  |  7 april 2019  |  11.00 - 18.00 UUR  |   HUTTEWEG 24, 7071 bv ulft

THEE VOOR DUMMIES

Wat is het verschil tussen groene en zwarte thee? Bestaan er ook nog andere kleuren? Horen munt, kamille en gember daar ook bij ? En wat is dan precies het verschil tussen die soorten? Neem ik zakjes of niet? Hoe zat dat nu ook alweer met de temperatuur van het water? Mag ik om het even welke theepot gebruiken? Stel je je ook dat soort vragen? Ze lijken simpel, maar ze zijn het niet.

Véronique Sanctobin is theesommelier. In deze interactieve lezing behandelt ze de basics van het thee zetten : wat is thee, wat moet je weten over het water dat je gebruikt, op welke temperatuur zet je welke soort thee en hoe lang moet je het brouwsel laten trekken. Na deze uiteenzetting zet je probleemloos een lekker kopje thee voor jezelf!

Véronique Sanctobin is theesommelier en stichtend lid van de professionele vereniging Sommelier T. Ze volgde opleidingen in binnen- en buitenland, bij verschillende teamasters en blijft zich bijscholen. Als tea-cher wil ze haar passie voor de Camellia Sinensis doorgeven aan al wie open staat voor een nieuwe visie op de eeuwenoude drank.


THEE OF WIJN BIJ GERECHTEN?

Thee bestaat in veel verschillende kleuren en soorten. Thee, dat is “terroir”: dezelfde plant, die groeit op één plek, zal niet hetzelfde resultaat geven op een andere plaats.

Ook productiemethodes verschillen, wat ook weer zal leiden tot interessante nuances in geur en smaak. De variatie binnen de theeklassen is eindeloos !

Meer en meer wordt aangenomen dat thee ook gastronomische kwaliteiten heeft. Kenners zijn het er over eens dat thee - net als wijn - een plaats kan krijgen aan tafel als begeleider van verfijnde gerechten.

De meerwaarde van thee is duidelijk : naast de reeds vermelde smaakrijkdom biedt het een alternatief voor wie de alcohol (even) voor bekeken houdt. In tegenstelling tot wijn, die als een compleet afgewerkt product tot bij de consument komt, kan je bovendien bij thee nog spelen met bepaalde parameters zoals temperatuur, trektijd en zetmethode. Verrassing troef, dus, aan tafel !

Thee en gerechten, allemaal goed en wel … Maar hoe begin je er aan? Hoe kan je zorgen voor mooie en interessante pairings? 

Net zoals bij wijn zijn er bepaalde principes die je kan hanteren om tot een optimale combinatie te komen. Zo kan je bijvoorbeeld harmonie nastreven, of net het contrast gaan opzoeken. Maar telkens moet de pairing een meerwaarde betekenen voor zowel thee als gerecht.


In deze lezing overloopt theesommelier Véronique Sanctobin een aantal principes die de geïnteresseerde theedrinker tot nieuwe inzichten kan brengen voor wat betreft de pairing tussen thee en gerechten.

Véronique Sanctobin is theesommelier en wijnsommelier (in opleiding). Ze volgde thee-opleidingen in binnen- en buitenland, bij verschillende teamasters en blijft zich bijscholen. Als tea-cher wil ze haar passie voor de Camellia Sinensis doorgeven aan al wie open staat voor een nieuwe visie op de eeuwenoude drank.